Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Feestelijke lentemenu's

De lente brengt verschillende feestdagen met zich mee. Het biedt de perfecte kans om in de keuken een mooi hoofdgerecht te bereiden. En bij het serveren hoort natuurlijk ook een prachtig opgemaakt bord. We hebben ervan genoten.

Hoewel mijn culinaire voorkeur uitgaat naar de herfst met zijn robuustere gerechten zoals wild, spruitjes en kool, vind ik het ook heerlijk om tijdens de lente met al haar feestdagen in de keuken te staan.

Ik ben grootgebracht met goed en smakelijk bereid eten. De zondagse maaltijd was altijd divers, met gekookte aardappelen en seizoensgroenten bij het vlees, en in de zomer aangevuld met simpele kropsla.

Hoewel mijn moeder een uitmuntende kokkin was, zou ze - als ze nog geleefd had - waarschijnlijk verbaasd zijn geweest over onze moderne gerechten.

De magnetron bestond eind vorige eeuw wel, maar mijn moeder bezat er geen. Daarom kon zij de groenten niet in de magnetron stomen. De airfryer moest nog uitgevonden worden.

Wat we tegenwoordig vrij eenvoudig zelf kunnen bereiden, was aan het einde van de vorige eeuw voornamelijk te vinden in dure restaurants. Mijn ouders hadden daar destijds geen budget voor. Nu is veel meer in de eigen keuken mogelijk.


Het filmpje toont de hoofdgerechten van de feestdagen. Eerste en tweede Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsdag, Moederdag en uiteindelijk de twee Pinksterdagen. Het voorjaar is een periode vol feestelijkheden.

Het brengt ook een scala aan lichte en kleurrijke maaltijden. De magnetron en airfryer zijn uitstekend voor het bereiden van gezonde gerechten, terwijl ze ook de levendige kleuren van de verse groenten behouden.

We hebben allerhande ingrediƫnten beschikbaar. De supermarktkoeling biedt een overvloed aan slasoorten en melanges. In de zomer hoeft niet elke zondag dezelfde kropsla met een gekookt ei geserveerd te worden.

De collectieve feestdagen zijn bijna weer voorbij. Alleen Vaderdag valt nog in de astronomische lente, maar ik besteed daar al jaren zo min mogelijk aandacht aan. Het is hooguit een excuus om iets langer in de keuken te staan.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.