Het verhaal van onze Kerststal


Het ontstaan van de kerststaltraditie wordt toegeschreven aan Franciscus van Assisi. Hij had in 1223 het plan om tijdens de kerstnacht de mis te vieren in de buitenlucht. In de buurt van het klooster van Greccio was een grot. Franciscus dacht daarbij aan de geboortegrot die hij ooit gezien had. In de grot bij Greccio vierde Franciscus een beeldende mis aan de hand van een voederbak als kribbe en een os en een ezel. Dat laatste was gebaseerd op vers 3 van het eerste hoofdstuk van de profetie van Jesaja: "Een rund kent zijn bezitter en een ezel de kribbe van zijn eigenaar, maar Israël heeft geen kennis, Mijn volk heeft geen inzicht." In de Evangeliën komen de os en ezel trouwens niet terug. Ook de stal niet. In Lucas 2 vers 7 staat alleen dat Jezus direct na zijn geboorte in een kribbe/voederbak werd gelegd. Toch is met dit alles een mooie traditie ontstaan om in de tijd van advent en Kerst (tot Driekoningen of Lichtmis) het verhaal van de geboorte van Jezus uit te beelden.

Op ons YouTube-kanaal staat "Het verhaal van de kerststal". In deze video van bijna 7 minuten tonen we het kerstverhaal aan de hand van beelden van onze kerststal.

Je kunt de video natuurlijk gewoon zelf bekijken om het verhaal te lezen. De video kan echter ook via een loop op een groter scherm of via een beamer getoond worden bij of voorafgaand aan (kerst-)bijeenkomsten.

De standaard navigatie van YouTube werkt op dit bestand.

Het verhaal van onze kerststal is ook opgenomen in een pdf-documentje.

Door te klikken op de afbeelding opent dit bestand in een apart tabblad.

Dat boekwerkje is vooral bedoeld om kinderen het verhaal van kerst te vertellen.

Eventueel kunt u het zelf afdrukken en (laten) inbinden. Wanneer u dat zelf niet lukt kunnen en willen we u daarbij graag behulpzaam zijn. Neem dan even contact op.