U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Het ontstaan van onze kerststal

Kerstgroep van de Italiaanse firma PemaKerstgroep van de Italiaanse firma PemaOnze kerststal is geïnspireerd op een foto die ik aantrof op een site van Omroep Gelderland . Ik weet niet welke kunstenaar deze figuren heeft ontworpen. Deze kerstgroep wordt gemaakt door de Italiaanse firma Pema, die diverse houtsnijders in dienst heeft.

Deze kerstgroep is verkrijgbaar bij Van Appeldoorn in Bemmel.

De moderne stijl sprak mij aan, omdat de figuren erg abstract zijn. Details geven het risico dat deze van het eigenlijke verhaal afleiden. Ze brengen een specifieke interpretatie tot stand. Hierdoor zetten zich beelden vast, die niet op het Bijbelse verhaal gebaseerd zijn. In mijn amateuristische uitvoering heb ik deels het idee van de figuren proberen te behouden, maar anderzijds heb ik ervoor gekozen om hier en daar (kleine) symboliek toe te voegen of figuren zodanig aan te passen, dat de bruikbaarheid bij het vertellen van het kerstverhaal verbeterde. (Zie hiervoor de pagina Achtergrondinformatie)

Voor degene die zelf aan de slag wil:

De figuren en de kerststal zijn gemaakt van luchtdrogende klei van Darwi . Voor de kleine uitvoering (staande figuren van 12½ cm.) heb je ongeveer twee kilo ongedroogde klei nodig. De figuur van Maria bestaat uit twee losse delen. De 'rok' wordt alleen gebruikt bij de reis naar Bethlehem en de vlucht naar Egypte. In de 'stal' is er een onderstuk om de gehurkte houding mogelijk te maken. De 'mantels' zijn - net als de 'rok' - van strak uitgerolde klei (ca. ¼ cm dik) en gevormd met de hulp van een flesje . De grot/stal is gedroogd - in twee lagen van elk ¼ cm - over een grote kom. De 'stutbalken' bevatten een stukje koperen installatiedraad. In de poten van de ezel (in de eerste versie ook bij twee schapen) heb ik cocktailprikkers gebruikt om ze staande te kunnen drogen. Ook de ster op de stal bevat (een stukje van) een cocktailprikker. Als hulpmiddelen heb je niet veel meer nodig dan een goed scherp hobbymesje, een (acrylaat) roller en een stukje zeer fijn schuurpapier om de gesneden kanten te schuren na het drogen. Eventueel kun je houten spateltjes gebruiken. Voor het overige zijn een paar natte handen genoeg om de klei te vormen. 

De kerstgroep die is bedoeld voor activiteiten is iets groter en robuuster dan de eerste twee versies. Aan de hand van foto's laat ik zien hoe het maken van deze versie vorderde. De groep is inmiddels gedroogd en van een vernislaag voorzien. Er zijn ook foto's gemaakt van de verschillende scenes. Door op één van onderstaande foto's te klikken opent de fotogalerij. De navigatie spreekt denk ik voor zich.

Het maken van de grote versie

Chronologische dynamiek van onze kerststal

De opstelling van de kerststal wijzigt in de loop der tijd. Hierbij volgen wij de traditie zoveel mogelijk tussen de 1e advent en begin februari. De laatste twee data hebben alleen betrekking op de RK-traditie *) rond de kerststal.

1e advent

Opzetten kerststal (met os , ezel en lege kribbe, maar zonder de ster) de herders en hun kudde staan in de achtergrond. Jozef en Maria zijn op enige afstand “onderweg”. Eigenlijk dus drie taferelen.

tot 23 december

Jozef en Maria elke week een stukje dichter naar de stal.

23 december

Jozef en Maria in/bij de stal.

kerstavond

Kindje in de stal in de kribbe

1e kerstdag

Herders bij de stal (schapen blijven in achtergrond)

2e kerstdag

Ster op kerststal plaatsen en wijzen uit het Oosten op afstand

t/m 6 januari

Herders weer bij kudde en de wijzen steeds dichter naar de stal

6 januari

Wijzen uit het Oosten in/bij de stal

t/m 2 februari

Wijzen uit de stal (ook ster van de stal) en Jozef en Maria vluchtend vanuit de stal met de ezel.

*) Hoewel 2 februari (Lichtmis) geen direct verband houdt met het hier uitgebeelde verhaal, wordt door ons toch deze datum aangehouden in de traditie om de kerststal op te ruimen.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?