Zelf een kerststal maken


In totaal zijn er drie versies gemaakt. De eerste vrij gestileerd, de tweede kreeg iets meer detail (zie slideshow onder Kerststal) en tenslotte een grote versie voor evenementen. Het zelf maken is veel simpeler dan aanvankelijk gedacht. Het credo "al doende leert men" is ook hier van toepassing. Er zijn niet veel gereedschappen of materialen nodig. Onze kerststal en -figuren zijn gemaakt van zelfdrogende klei. Deze klei is te koop van diverse merken met uiteenlopende prijzen en kwaliteiten. Voor onze kerststallen is Darwi-klei gebruikt. Als gereedschap heb je vooral natte handen nodig. Verder is een scherp mesje, een acrylrol en kleine spateltjes voldoende. Om figuren voor te vormen zijn wijnflessen gebruikt. Daarnaast zijn in de figuren houten prikkers, koperdraad (elektriciteitsdraad) en aluminiumfolie gebruikt. Tenslotte is met fijn schuurpapier een paar al te grote oneffenheden gladgestreken.

De "lichamen" bestaan uit dun (2-3 mm) uitgerolde klei die op flessen werd gedroogd. De hoofdvorm van de stal ("de grot") voor de eerste twee versies is met meerdere lagen op een grote kom gedroogd. In de grote versie is de stal vervangen door een robuust gevormde arcade. Zie ook de toelichting in de onderstaande slideshow. Dit zijn gewoon een paar tips. Zelf kun je natuurlijk voor een geheel eigen invulling kiezen.

Ter inspiratie hieronder een fotogalerij over het maken van onze grote kerststal. (Klik op een afbeelding voor een vergroting.)