Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Volgens plan

“I love it when a plan comes together.” Een bekende uitspraak van Hannibal in de klassieke tv-serie 'The A-Team', die velen uit mijn generatie wekelijks via hun televisie hoorden. “Ik vind het fijn wanneer een plan tot een goed einde wordt gebracht.” 

In mijn werk had ik veel met planning te maken. Dit gold niet alleen voor projecten, maar ook voor de dagelijkse taken die gepland moesten worden in termen van tijd, personeel en financiën.

Vooral bij aanvang van een project merkte ik vaak een grenzeloos optimisme. Men had een houding van: "We zetten onze schouders eronder. Tegenslagen bestaan niet, dus onvoorzien hoeft niet. Wat onmogelijk lijkt, maken we mogelijk. Alles is realiseerbaar voor de laagste prijs." Met die instelling werden tijdens de zogenaamde initiatieffase de planningen opgesteld.

De gevolgen werden later duidelijk: deadlines werden gemist en de begroting werd aanzienlijk overschreden. Hier waren en zijn vele voorbeelden van te noemen. Ik realiseerde me al snel: het is beter realistisch dan optimistisch te zijn. Ik vond het fijn als een plan tot een goed einde werd gebracht.

Eerlijk gezegd, heb ik daar voordeel uit gehaald. Als projectleider stelde ik planningen op die naar mijn mening haalbaar waren. Hierdoor kreeg ik lof wanneer we op tijd klaar waren en ook nog eens binnen het budget bleven. Opdrachtgevers stelden dat op prijs.

Die truc was mij eigen geworden. Het ging wel eens mis, maar meestal slaagde ik erin een project succesvol en op tijd af te ronden. Geen onrealistisch hoge verwachtingen bij het maken van de planning, maar een realistisch plan om teleurstellingen te vermijden.

Foto van het vullen van een fotoboek

Terwijl ik het fotoboek van onze recente midweek in Julianadorp maakte, kwamen deze mijmeringen bij me naar boven. Het gevoel van een volbracht project begon tijdens het inplakken van de herinneringen weer terug te komen. “We hebben gedaan wat we wilden doen.”

De geplande activiteiten van onze vakantie waren niet ambitieus. Er was rekening gehouden met slecht weer. Het budget was van te voren bekeken. Toegangskaarten, parkeertickets, veerbootovertochten en restaurant-reserveringen waren allemaal tijdig online geregeld.

Wij voelden ons daar prettig bij. Dat was het belangrijkste, dat we in alle rust van onze vakantie konden genieten. Uiteindelijk zijn de herinneringen vastgelegd in een fotoboek. Geheel volgens plan en inmiddels voltooid. We vinden het fijn dat ons vakantieplan tot een goed einde is gebracht.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.