Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Voorjaar

We hadden deze week mooi weer. In het vorige weekend liet een dagpauwoog zich al in volle glorie zien. De krokussen zijn uitgebloeid en de vaste planten lopen uit. De forsythia bloeit. Na een lang najaar is het voorjaar begonnen.

Ik ben iemand die niet zit te wachten op ijspret. Jammer voor degenen die daar wel van genieten, maar ik was blij met de zachte winter. En over bijna twee weken begint de astronomische lente. Buiten staat alles al in standje voorjaar. En daar geniet ik van.

De patio is een paar weken geleden al versierd met mooie viooltjes. De tegels en het zitje waren toen nog groen van de algen. Daar heb ik de oude hogedrukspuit even voor uit de kast gehaald. Sorry voor de herrie, maar ik moest even. 

Voor de zekerheid heb ik de stoeltjes nog een keer ingespoten met de groene-aanslag-verwijderaar. We hadden een natte herfst en een vochtige winter zonder strenge vorst. De algen konden daardoor lekker groeien, maar nu zijn ze weer weg.

Ondertussen kunnen we genieten van het buitenleven. Hier en daar komt al weer wat tevoorschijn. Laat het voorjaar maar komen. Bloeiende narcissen, uitbottende bladknoppen in de bomen en hagen, lieveheersbeestjes die al rondscharrelen.

De "Week van de Lentekriebels" was dit jaar wat eerder vanwege de Ramadan. Dat paste per ongeluk mooi met de klimatologische ontwikkelingen. Hoe verontrustend die ook zijn.


Een dagpauwoog was al vroeg uit zijn schuilplaats gekropen. Eigenlijk een zomervlinder. In de winter was hij verstopt, maar nu kwam hij te voorschijn om zich voort te kunnen planten. Afgelopen zondag stond hij zich op het trottoir te warmen. 

De zon had de betontegels al een beetje warm gemaakt. Dit was voor de vlinder een mooi plekje om zijn bonte vleugels te laten zien. Ik had dit jaar al wel wat vlinders gezien, maar dit was de eerste die ik op de foto kon zetten. Hij liet zich mooi fotograferen voor hij weer verder fladderde.

Ik hoop dat er snel veel vlinders zijn. Ook voor onze oppashond. Deze 12-jarige kleine vriend heeft de sneeuwvlokken dit jaar een beetje moeten missen, maar straks kan hij weer achter de vlinders aan dartelen. Altijd een mooi tafereeltje. Even weer puppy-gedrag. Even spelen met de vlinders.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.