Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Kersttradities

Maandag is het Kerst. Morgenavond beginnen bij ons de feestelijkheden al. Op Kerstavond komen de eerste gasten mee-eten. Daarna de twee kerstdagen. Dat betekent drie keer een kerstdiner. Ik zie uit naar de Kerst, maar vooral naar de gasten die aanschuiven. Traditioneel weer extra gezelligheid in huis.

Op televisie waren de afgelopen weken elke avond 2 of soms 3 kerstfilms te zien. Die happy-end-films staan bol van de Amerikaanse kersttradities. Onze supermarkten spelen daar inmiddels ook op in. Er zijn bijvoorbeeld diverse bakmixen voor huisjes of poppetjes van peperkoek. 

Op zich niets mis mee. Soms kies je er voor. Tradities maken doen we zelf. Het kerstdiner is bij ons immers ook al lang geleden tot een traditie gemaakt. En voor die kerstdiners sta ik graag in de keuken. Al vroeg begin ik met het samenstellen van een menu voor de feestdagen. Wie komen er mee-eten en wat wil ik dan op tafel zetten? 

Die kerstdiners hoeven van mij geen hoogstaande culinaire kunstwerken te zijn. Als de gasten – en ook wijzelf – er maar van kunnen genieten. Misschien wat exclusievere ingrediënten, maar ik wil vooral dat het er feestelijk en dus aantrekkelijk uitziet. Liever gezellig dan delicieus.

De planning is inmiddels op orde. De boodschappen zijn gedaan en de ingrediënten staan klaar in de voorraad- of koelkast. Hopelijk heb ik alles in huis, want gisteren stonden er al verkeersregelaars op de route naar en op het parkeerterrein van onze supermarkt. Vandaag en morgen wil ik niet in de winkels zijn.


Vandaag nog even wat dingen klaarzetten voor de aankleding van de tafel. Ook de kerststal staat klaar voor Kerstavond. Ik hoop dan met twee van de kleinkinderen het kindje in de kribbe te leggen en de ster op de stal te zetten. Ze zijn nog net jong genoeg om dat samen met hun grootvader te willen doen. 

Dat ritueel is bij ons al enige jaren een kersttraditie. Voor mij misschien wel de meest waardevolle. Even in alle rust genieten van het moment. Het duurt niet lang. Geen poespas. Daarmee ook de komst van het Kerstkind vieren. Even stilstaan bij de essentie van het Kerstfeest.

Ik wens iedereen goede en gezellige kerstdagen.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.