Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Kachels poetsen

In mijn ouderlijk huis stonden vroeger kolenkachels. Niet echt handig en het was een enorm werk om alles warm én schoon te houden. Maar ja. We hadden kolenboeren in de familie. Mijn vader wilde zijn broers het brood niet uit de mond stoten. De overgang naar gashaarden duurde bij ons dus iets langer.

Ik weet nog goed dat de kolenkachels in ons huis voor de verwarming van de benedenverdieping zorgden. In de voor- en achterkamer twee glimmende haarden en in de keuken een potkachel met een grote fornuisplaat. Dicht bij de kachels was een behaaglijke warmte. Het vuur in die haarden had iets magisch.

Mijn ooms leverden de kolen. Antraciet voor de kamers. In de voorkamer werden de “luxe viertjes” gestookt en in de achterkamer de “daagse drietjes”. In de keuken werd volstaan met eierkolen. De kolen werden buiten opgeslagen in een groot kolenhok met aparte compartimenten. Voor mijn broer en mij was er de taak om de kolenkitten gevuld te houden.

Al met al was het niet de schoonste manier van verwarmen. Los van de uitstoot was er de nodige smeerboel van de kolen en het verstuiven van as als de laden van de kachels weer leeg gemaakt werden. Maar goed. Dat namen we toen voor lief.

In het voorjaar werden de kachels in de kamers schoon en weer mooi zwart gemaakt. De schoorsteenveger kwam langs om ervoor te zorgen dat er geen roet in de schoorstenen achterbleef. Gelijk werden de kraaienkappen gecontroleerd om nesten in de schoorsteen te voorkomen.

De kachel in de keuken diende tevens als fornuis, dus die bleef jaarrond zijn functie houden. In de kamers bleven de kachels doelloos staan. In de herfst kwam de zebraline weer tevoorschijn. De kachels werden stofvrij gemaakt en gepoetst tot ze mooi gingen glimmen.

Al die moeite hebben we gelukkig tegenwoordig niet meer. Toch zette deze herinnering mij nog even aan het denken. Het stofvrij zijn van de kachels zorgde er vroeger voor dat er geen schroeilucht in huis kwam. En dat stofvrij maken is nu eigenlijk nog het enige klusje wat ik ervan over heb gehouden.

 

Onze cv-ketel is door de installateur al schoongemaakt en nagekeken. De convectorputten heb ik deze week weer ontdaan van de spinnenwebben en uitgezogen. De radiatorborstel is in stelling gebracht om alle stof uit de radiatoren te halen. Zelfs de installatie van de vloerverwarming is schoon en stofvrij. 

Ik reken erop dat we het stookseizoen weer reukloos en opgeruimd kunnen beginnen. Gelijk hoop ik dat het stookseizoen gunstig uitpakt. Zeker nu de energiebelasting op gas in januari weer omhoog gaat. Van mij mag er straks een hele zachte winter komen.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.