Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Fotografische terugblik

's Morgens krijg ik op mijn smartphone een selectief kijkje in mijn digitale fotoarchief. Mensen die OneDrive gebruiken kennen dat wel. Per jaar zie je wat er op een bepaalde datum is vastgelegd. Dagelijks scrol ik even door die fotografische terugblik. En regelmatig levert dat een leuke verrassing of herinnering op.

De dagelijkse terugblik van OneDrive geeft inmiddels een mooi beeld van de afgelopen jaren. Omdat ik veel foto’s maak van onze tuin, zie ik bijvoorbeeld hoe planten zich in de verschillende jaren ook verschillend ontwikkelen. Wanneer waren bijvoorbeeld de sieruien vorig jaar in bloei?

In de cloud van OneDrive staan natuurlijk alleen de digitaal vastgelegde foto’s. Digitale fotografie bestaat vanaf 1981. Ik kreeg echter pas in 2003 mijn eerste digitale camera. En dat krijgertje was meer een cameraatje “voor erbij”. In mijn geval geeft OneDrive daarom alleen een terugblik over de laatste 15-20 jaar.

Er zijn uitzonderingen. De analoge foto’s die ik ooit scande verschijnen ook in dat overzicht. Weliswaar op het moment dat de scan werd opgeslagen, maar toch leuk om die foto’s terug te zien. Zo zag ik gisteren weer een scan van de foto waar ik voor het eerst in kleur op de gevoelige plaat ben vastgelegd.


Deze foto is in het midden de jaren 60 van de vorige eeuw gemaakt. In de kleuterschool aan de Nachtegaallaan. Ik zal daar 5 of net 6  jaar oud geweest zijn. 

Als ik naar de haarlijn kijk, had kapper Elkerbout van het Maandereind kort daarvoor een slechte dag. Hoewel ik zeker niet uitsluit dat ik zelf de schaar gehanteerd heb. De kreet "zellef doen" was mij toen niet vreemd.

Tenslotte zit ik netjes in mijn zondagse kleren klaar voor de fotograaf. Daardoor kan ik deze oude foto met u delen.  Met uit 1966 de boodschap aan het slot van het tijdloze nummer 'Testament' van Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh:

Verder niets, er zijn alleen nog een paar dingen
 Die ik houd, omdat geen mens er iets aan heeft.
 Dat zijn mijn goede jeugdherinneringen.
 Die neem je mee, zolang je verder leeft.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.