Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Fotoboek

Al eerder vertelde ik in dit blog over onze midweek in Weert. Inmiddels is de actualiteit van deze vakantie verdwenen. De herinneringen blijven. En voor een deel zijn die herinneringen vastgelegd in een fotoboek. Niet digitaal, maar de foto's zijn afgedrukt en in een boek geplakt.

In mijn dagelijkse digitale fotoboek kwamen vandaag de foto's langs van de kerstviering met de afdeling OOR in de gemeente Weert. Vijftien jaar geleden alweer. Leuk om die digitale foto's terug te zien op mijn telefoon. Handig dat die foto's de herinnering levend houden.

Foto’s maken had in mijn jeugd meer magie. Je probeerde het ideale moment vast te leggen met een eenvoudige camera, waarvan je het volle rolletje of de fotocassette naar de fotograaf bracht voor het ontwikkelen en afdrukken. Het moment dat je het resultaat zag kwam pas bij het ophalen van de foto's.

En was het resultaat niet wat je had gehoopt, dan had je geen tweede kans. Het moment wat je wilde vastleggen had al dagen – zo niet weken – geleden plaatsgevonden. Met de foto’s die je kreeg had je het te doen. Echte missers wilde de fotograaf nog wel eens terugnemen, maar daar kreeg je geen betere foto's voor terug.

Inmiddels nemen we heel veel foto’s en kunnen we de mislukte opnamen naar de digitale prullenbak verwijzen. De resterende zijn achteraf mooier te maken. Helderheid, contrast en kleurintensiteit zijn simpel digitaal aan te passen. Elke foto-app levert daarnaast standaard filters. En dan zwijg ik maar over de bewerking van afbeeldingen met kunstmatige intelligentie.

De foto’s die ik in onze vakantie in Weert maakte zijn uitgezocht. De kleur en helderheid heb ik gelaten voor wat het was. Wel heb ik natuurlijk de mooiste exemplaren uitgezocht. Uiteindelijk heb ik er 72 af laten drukken. Voor de ouderen onder ons: Net zo veel als twee fotorolletjes van 36.


En dan - heel ouderwets - aan de gang met een nieuw fotoboek, fotoplakkertjes en een scherp hobby-mes. Hier en daar zijn de standaard rechthoekige afdrukken van een andere vorm of afmeting voorzien. Voor de jongeren onder ons: Een aantal afbeeldingen zijn analoog gecropt.

Het fotoboek van onze midweek Weert is klaar. Voor een logisch verhaal kon ik zelf nog wat materiaal uitprinten en meenemen in het fotoverslag. Hier en daar is tekst toegevoegd. Het fotoverslag is logisch en compleet. Het ligt klaar om herinneringen te delen of om zelf even bij weg te mijmeren..

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.