Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Energie

Begin deze maand liep ons meerjarig energiecontract af. Gelukkig hoefden wij daardoor de afgelopen winter geen hoge energieprijzen te betalen. Ook zorgen over ons verbruik in relatie tot het energieplafond hadden we niet. Halverwege de komende maand zal de energieleverancier de jaarlijkse afrekening opmaken. We verwachten dat onze besparing van energie goed uitpakt.

Een half jaar geleden schreef ik al over onze pogingen om ons gebruik van elektriciteit te verlagen. We hadden wellswaar nog een lopend contract, maar mede dankzij de media-aandacht zijn we meer energiebewust geworden. Vooral vanaf februari 2022 (inval Rusland in Oekraïne).

Ons energieverbruik is inderdaad aanzienlijk lager dan de voorgaande perioden. Vooral voor wat betreft de elektriciteit. Ik heb ons verbruik van dit jaar tot nu eens vergeleken met de twee voorgaande jaren.


Het gasverbruik vind ik altijd moeilijk te vergelijken. Het weer heeft daar veel invloed op. Vergeleken met vorige jaren is er toch een daling te zien. In hoeverre het scheelt dat de thermostaat ietsje lager staat weet ik niet. Volgens onze leverancier gebruiken we maar een beetje meer dan gezinnen in een flatwoning. Terwijl we toch in een vrij riant hoekhuis wonen, waar ook overdag de verwarming aanstaat.


Bij ons elektriciteitsverbruik zie ik een forse daling. Het bewuster omgaan met het gebruik van elektrische apparaten en de ledverlichting geven hier een positief resultaat. Weer uitgaande van de informatie van onze leverancier, gebruiken we met ons tweeën momenteel evenveel stroom als een gemiddeld 1-persoons huishouden.

Het verbruik gaat dus zeker de goede kant op. Misschien kan het beter, maar we zijn volgens mij op de goede weg. Het afgelopen contract is nog niet verlengt. Ik wil dat samen laten lopen met de jaarafrekening. Eerst dus 1½ maand variabele tarieven. Overigens is de gasprijs nog steeds aan het dalen. Dat vind ik voor onszelf fijn, maar zeker ook voor de mensen die in minder goed geïsoleerde huizen wonen. 

In onze buurt is daarom een energieproject gaande. Inmiddels heb ik een paar bijeenkomsten met informatie over het project bezocht. Daar werd ook aangegeven wat wij eventueel aan onze woning uit 2000 nog konden verbeteren. Goede informatie, maar ik ben er wel achter, dat we op dit moment met forse investeringen aan ons huis niet zo veel nuttig besparen. 

We gaan dus door op de ingeslagen weg. Bij elke vervanging van apparatuur weer een energiebewuste keuze maken. Vooral als dat de Cv-ketel zou zijn, maar ook bij andere apparaten even op het energielabel letten. Stapje voor stapje energie besparen. Het lukt ons en het heeft een positief effect.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.