Huis- Tuin- & Keukenpraatjes


Elke zaterdag om 11:15 uur een nieuw praatje met een plaatje.

Reacties zijn zeker welkom. Reageren kan via het contactformulier.

Digitale vergroening

Steeds vaker gaat het over onze “carbon footprint”. De CO²-uitstoot door ons eigen handelen. En dan gaat het niet alleen over de CO²-uitstoot voor wonen of reizen. Dankzij een post op LinkedIn kwam ik deze week terecht op een uiterst interessante website over 'digitale vergroening'.

De DigiHobbit schreef recent in haar blog een interessante post over het zo groen mogelijk publiceren op internet. Zij geeft daarbij handige tips voor duurzame websites en reikt daarbij eenvoudig te gebruiken tools aan. Haar website is gericht op ondernemingen, maar privé kan ik misschien een kleine bijdrage leveren. 

Zo kwam ik er achter dat het bedrijf dat ons domein host voldoet aan de eisen van The Green Hosting Foundation. Ik zit al jaren bij hetzelfde hostingsbedrijf, maar ik heb me nooit echt afgevraagd of hun datacentra gebruik maken van hernieuwbare energie. Dat blijkt het geval te zijn en dat voelt goed.. 

Ik leerde ook dat het uitmaakt hoe ik onze website duurzamer kan maken. Na een eerste test van onze startpagina was het belangrijkste verbeterpunt het afschalen van een paar afbeeldingen. Vooral de hoge resolutie en omvang van afbeeldingen kon, zonder verlies aan beeldkwaliteit, worden aangepast. Een tweede test via Beacon leverde al direct een betere uitslag van de CO²-meting.


De beginpagina van dit blog is volgens bovenstaande meting al in orde. Nu de rest nog. Op zich een uitdaging om ruim onder 0.5 gram bij elk eerste paginabezoek te blijven. De komende week of weken zal ik de rest van de website bekijken en eventueel aanpassen. Veel zal het misschien niet uitmaken. Zoveel bezoekers hebben we niet op onze website, maar alle beetjes helpen.

De site van DigiHobbit geeft meer tips voor CO²-besparingen. Vooral mijn niet vaak gebruikte (foto-)bestanden op de cloud-server kunnen voor een groot deel weg of overgezet worden naar een externe harde schijf. Dat scheelt weer in het gebruik van de servers. Ook mijn mailbox en smartphone kunnen wel een opfrisbeurt gebruiken.

Die selectie van wat ik wel of niet op een server wil hebben, zal nog een hele klus zijn. Daar maak ik een soort digitale najaarsschoonmaak van. Echt iets voor herfstachtige dagen. Ik zet het in de planning. Eerst nog even genieten van de zomer. Nog even rustig buiten in het zonnetje. Nadenken over bewust servergebruik en digitale vergroening.

Terug naar overzicht

Geen hoogdravende meningen of stellingen.

Gewoon wat huis-, tuin- en keukenpraatjes

en soms een beschouwende blik naar 'buiten' .


De praatjes met de plaatjes van 2023 zijn gebundeld te vinden in de Archiefkast.